Čerstvé maso je pružné, světlé a voní
Obecně platí, že hovězí je červené, vepřové růžové, drůbež světlá. Jakákoliv odchylka směrem k hnědé či dokonce zelené je nežádoucí, i když psem často preferovaná. Když maso zmáčknete a ihned se vrátí do původní polohy – pruží, je to maso čerstvé. Vyzrálé hovězí se pomalu vrací zpět, můžeme ho přirovnat k polštáři z paměťové pěny.
Světlá barva masa může být dána také vyšším zastoupením tuku. To bývá časté u mletých mas. Mletá masa bývají často součástí krmných diet psů. Čerstvé mleté maso můžeme poznat dle toho, že jsou na něm ještě viditelné kontury po mletí, maso nesmí být takzvaně rozmázlé. Zvažte koupi masa, na kterém vidíte šedý nádech. Může to být známka toho, že maso je již staré. Na druhou stranu, maso pro psy není maso zahradní párty, přesto však i pro krmení psů můžeme chtít za své peníze kvalitu.
Důležitým faktorem, podle kterého je dobré se rozhodovat, může být i vůně. Typická pro maso, tuk, ale také pro vnitřnosti.
Nezapomínejte na ryby
V jídelníčku psa by neměly chybět ryby. Rybí maso obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny a maso mořských ryb je také významným zdrojem jódu, který je nutný pro správnou činnost štítné žlázy.
Další výhodou rybího masa je i to, že má málo tuků a vysoký obsah bílkovin. Čerstvá ryba má mít hladkou, lesklou a čistou kůži s tenkou vrstvou slizu. Oči musí mít čiré, vypouklé a lesklé a žábry by měly být červené. Špatným znakem jsou zašedlé žábry a nahnědlá krev či žlutý maz. Ryba by také neměla páchnout, ale vonět po vodě.
Dalším testem čerstvosti je pružnost rybí svaloviny. Po vmáčknutí prstu nesmí zůstat v rybí svalovině důlek. Když se otisk prstu po vmáčknutí nevyrovná, takovou rybu raději nekupujte.
Stejně by vás měl zajímat původ masa. Zvažte nákup brazilských kuřat, polských vajec nebo norského lososa.