Alergie na krmivo lze rozdělit na dva typy
Potravinová alergie
Klasickou potravinovou alergii má na svědomí imunitní systém. Od mala se váš mazlíček setkává s různými alergeny jako jsou potraviny, pyl, bleší kousnutí apod., a je na jeho obranném (imunitním) systému, jak na ně zareaguje. U některých jedinců se může stát, že imunitní systém reaguje přehnaně a bere látku jako antigen (narušitele), tudíž začne na tuto látku tvořit protilátky IgE (imunoglobuliny typu E). Během tohoto typu alergické reakce se do krevního oběhu uvolňuje histamin – látka, která vyvolává typické projevy alergie, například změnu chování, podráždění, svědění a zarudnutí kůže, dále také atopickou dermatitidu, záněty zvukovodu, vykusování srsti a v neposlední řadě i trávicí obtíže, jako je průjem a zvracení. Potravinová alergie je zákeřná v tom, že ji může způsobit jakákoliv složka potravy. Nejčastěji bývají zvířata alergická na konkrétní druhy masa (kuřecí, vepřové či hovězí), mléčné výrobky, pšenici, kukuřici, sóju a vejce. Častým alergenem jsou také aditiva přidávaná do méně kvalitních komerčních krmiv (barviva, konzervanty a dochucovadla).
U psů se 75 % potravních alergií vztahuje na bílkoviny, zbývající část především na sacharidy. Dle dostupných zdrojů mezi nejčastější alergeny patří hovězí maso, kravské mléko a jeho produkty, pšenice a soja. U koček z 90 % způsobí alergii mléčné výrobky a ryby. Alergie je vyvolána již malým množství pozřeného alergenu v krmivu a klinické příznaky se objevují během několika málo minut až hodin.
Potravinová intolerance
V případě potravinové intolerance není zapojen imunitní systém, nýbrž přímo trávicí ústrojí.Příčinou může být poškozování střeva některou ze složek v krmivu a nebo neschopnost organismu danou složku potravy správně strávit. Střevo je lemováno mikroskopickými buňkami nazývané klky, které vypadají jako tisíc malých chapadel. Střevo je navrženo tak, aby mohlo absorbovat živiny z potravy přímo z klků do krevního oběhu. Jakmile se tyto klky zanítí a zploští (vlivem poškozování střeva), začnou se rozšiřovat. Když k tomu dojde, chemické molekuly začnou pronikat přes klky přímo do krevního řečiště, což vede k syndromu prosakujícího střeva (nazývané také zvýšená propustnost střev). Tato propustnost způsobuje citlivost nebo nesnášenlivost, chronické záněty a onemocnění a jiné nevysvětlitelné zdravotní problémy. Pokud jde o špatné trávení jsou na vině chybějící enzymy, které pomáhají danou látku z krmiva štěpit. Nerozštěpená látka poté způsobí v organismu trávicí obtíže. Zda se u zažívacích potíží jedná přímo o alergii nebo intoleranci, nelze vyšetřením zvířete nijak zjistit. Jedno je však pro oba případy společné – pokud zvířata tímto onemocněním trpí, pomůže jim změna diety.
Klinické příznaky
U psů jsou příznaky nejčastěji kožní – svědění, zarudnutí, ztráta srsti. Na těle psa jsou nejčastěji postiženy tlapky (meziprstí), hlava, břicho, podpaží a slabiny. Občas jsou tyto projevy doprovázeny zažívacími potížemi (průjmy, zvracení, plynatost). Velmi často se také setkáváme se záněty uší nebo i jen jednoho ucha. Tyto ušní záněty se i po přeléčení kapkami neustále vrací. Pokud problém trvá delší dobu, mohou se na kůži psa začít objevovat začervenalá místa se strupy, srst může zcela vypadat nebo může být abnormálně mastná.U koček je velmi typická svědivost zejména v oblasti hlavy a krku. Kočky si mohou v důsledku svědivosti samy vážně ubližovat.
Diagnostika
Původ potravinové alergie se zjišťuje vylučovací metodou. Kožní testy nebo serologické metody jsou nejisté. Pomocí eliminační diety (vylučovací metoda pokus - omyl) je nutné zjistit zdroj alergie. Před začátkem eliminační diety je potřeba vyloučit jiné zdravotní potíže, jejichž klinické příznaky mohou být podobné, jako např. alergie jiného původu, mikrobiální infekce nebo hormonální a endokrinní poruchy. Proto by hledání potravního alergenu mělo začít a probíhat pod kontrolou veterinárního lékaře.Nalezení zdroje může být dlouhodobý proces, neboť některé symptomy, jako je třeba zanícená pokožka, vznikají dlouho a může trvat delší čas, než zase odezní. Poslední výzkumy se shodují v tom, že ke spolehlivému určení alergenu je nutné cca 3měsíční testování.
Postup hledání alergenu v doma připraveném krmivu (BARF)
- Podezřelou surovinu nahraďte surovinou hypoalergenní a pozorujte změny,
- pokud klinické příznaky nezmizí, nahraďte další surovinu,
- pokud klinické příznaky zmizí, nebo se podstatně zlepší, vraťte původní surovinu do krmiva,
- pokud se problémy objeví znovu, našli jste pravděpodobný zdroj alergie/intolerance, který je nutné z krmení vyloučit.
Na počátku eliminační diety byste měli používat potraviny s velmi nízkou pravděpodobností alergické reakce/intolerance jakými jsou například brambory, celozrnná rýže, hrášek a králičí nebo kachní maso.
Postup hledání alergenu u komerčních krmiv (granule, konzervy)
Dosavadní krmivo nahraďte krmivem, které neobsahuje hlavní suroviny dosavadního krmiva. Při výběru nového krmiva volte krmiva obsahující pouze jeden zdroj bílkovin a sacharidů, a pokud možno takový, se kterým se pes ještě nesetkal. Na trhu se objevuje krmivo tzv. novel food, u kterého je předpokládáno, že se s ním pes nikdy nesetkal a jako zdroj bílkovin je protein ze zvířat jako je králík, zvěřina, pštros, klokan, apod.
Terapie
Terapie v takovém slova smyslu neexistuje. Pokud je váš mazlíček alergik, zůstane alergikem, pokud trpí intolerancí, budě trpět intolerancí. Jedinou metodou léčby je v tomto případě vyřazení alergenu z potravy. Na trhu existuje celá škála hypoalergenních krmiv, které obsahují pouze jeden druh proteinu, neobsahují žádná barviva, ani dochucovadla. Další možností je krmit mazlíčka stylem BARF (syrové nebo vařené maso).