VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Umělé sladidlo xylitol: psům dokáže přiotrávit život

16.2.2017   

Hobby

Většina majitelů psů ví, že pro jejich kamaráda jsou nebezpečné potraviny jako je česnek, čokoláda, cibule nebo hrozny. Méně se však mluví o xylitolu, umělém sladidle, které se používá jako náhražka cukru v mnoha potravinách. Pro psy je xylitol vysoce toxický a způsobuje selhání jater.

Projevy předávkování xylitolem

Psům způsobuje požití tohoto umělého sladidla masivní uvolňování inzulinu, klesne hladina cukru v krvi, což se přibližně do 30 minut projeví jako akutní slabost, ztrátou koordinačních schopností a křečemi, někdy je také doprovázená zvracením. Do 15–20 minut může pes upadnout do kómatu, v závislosti na množství požité látky může dojít k selhání jater. Pokud se pes otráví xylitolem, je mu jako lék většinou podána dextróza, která opět umožní regulovat hladinu cukru v krvi.

V čem se nachází xylitol

Žvýkačka

Pokud je žvýkačka označena jako sugar-free neboli bez cukru, můžete se spolehnout na to, že obsahuje právě xylitol, přestože různé žvýkačky ho můžou obsahovat různé množství. Podstatné je také množství žvýkačky, kterou pes pozřel a také jak dlouho ji měl v sobě. 

Ústní vody a zubní pasty

Je zcela běžné, že zubní pasty a ústní vody obsahují umělé sladidlo, aby lépe chutnaly. A protože jsou výrobci těchto produktů pod přísnou kontrolou, je možné, že se výskyt tohoto umělého sladidla ještě zvýší.

Pečivo

Potraviny obecně jsou nejčastější příčinou otrav psů i koček. V pekárnách se běžně prodává pečivo pro diabetiky, které je uměle doslazováno. A protože k tomuto typu potravin má pes o hodně blíž než například k ústní vodě, jsou pravděpodobnější otravy právě z pečiva.

Ovoce, zelenina a jídlo

Xylitol se ve stopovém množství vyskytuje také v různém ovoci a zelenině. Dále se pak vyskytuje v kečupu, arašídovém másle, proteinových tyčinkách, pudinku, ale také v různých polotovarech. Pokud tato informace není viditelně uvedena na obale, zapátrejte ve složení.

Léky

Umělé sladidlo se může vyskytovat také v některých lécích, sirupech a želé vitamínech nebo vitamínových bonbónech.

Tělové krémy, gely a deodoranty

Asi vás hned napadlo, proč se umělé sladidlo vyskytuje také v kosmetických produktech? Odpověď je jednoduchá: xylitol má mimojiné i zvlhčující vlastnosti. Pomáhá tedy uržovat v produktech vlhkost. Jsou to věci, které by čekal málokdo, a proto je dobré držet kosmetiku nejen mimo dosah dětí, ale také mimo dosah našich čtyřnohých přátel.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 10)

Témata

Autor článku

16.2.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

5 nejčastějších psích nemocí. Znáte je?

Psi jsou našimi věrnými společníky a jsou závislí na naší dobré péči. Chcete-li pomoci svému psímu kamarádovi prožít zdravý život, měli byste znát některé z nejčastějších zdravotních problémů, kterým psi čelí, jejich příznaky, a vědět, co v případě nemoci pro něj můžete udělat.

Očkování a odčervení koťat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si koťátko či kočku, měli byste ji pro její bezpečnost nechat odčervit a naočkovat.Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve zdravotním ošetření nového člena vaší rodiny.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?