VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nebezpečná onemocnění koček: FIP, FIV, FeLV. Víte o nich všechno?

31.8.2017   

Odborník

Chov koček, které mají volně přístup ven a mohou běhat po okolí, s sebou přináší mnohá rizika. Mimo domov na kočku číhá spousta nebezpečí – vedle kol automobilů, kočičích rivalů a rváčů a zlých lidí jsou to i nebezpečné a pro kočku smrtelné virové infekce. Patří mezi ně infekční peritonitida koček, virová imunodeficience a felinní virová leukémie.

Infekční peritonitida koček (FIP)

V současnosti je FIP nejzávažnějším virovým onemocněním mladších koček – většina pacientů je mladší dvou let. Původcem je virus náležící do čeledi Coronaviridae. Má letální průběh a účinnost terapie bývá minimální. K nakažení dochází při kontaktu s infikovaným jedincem, například společným sdílením misek na krmivo a vodu. Kočky mohou být skrytým zdroje infekce až několik let, než se u nich objeví příznaky onemocnění.

Virus se dostává přes sliznice do organismu hostitele a množí se v buňkách různých částí těla, nejčastěji napadá orgány břišní dutiny, dále orgány hrudní dutiny, oči a centrální nervovou soustavu. Onemocnění se může projevit ve dvou různých formách.

  1. První z nich je forma efuzivní, kdy počátečními příznaky jsou nechutenství a horečka, kterou nelze snížit antibiotiky. Dochází ke zvětšování objemu dutiny břišní v důsledku hromadění tekutin. Mohou se objevit i dýchací potíže v důsledku hromadění tekutiny v dutině hrudní, u některých pacientů dochází i k hromadění tekutiny v osrdečníku. Mezi další příznaky patří zvracení, průjem, žloutenka a pankreatitida.
  2. Další formou onemocnění je neefuzivní forma, kdy lze pozorovat nechutenství, vyčerpání, ztráty hmotnosti, neurologické příznaky, postižení očí, poruchy více orgánů (poruchy ledvin, jater, sleziny, zvětšené mízní uzliny), zvracení a průjmy.

Virová imunodeficience koček (FIV)

Původcem FIV je Lentivirus z čeledi Retroviridae, vyvolávající poškození imunitního systému. Pro přenos infekce je nutný těsný kontakt mezi kočkami, nejčastěji dojde k přenosu kousnutím pozitivním zvířetem. Virus je přítomen v krvi, v mozkomíšním moku, ve slinách a v semenné plazmě. Koťata se mohou infikovat ještě v děloze, během porodu nebo pitím kolostra a mléka. Transfúze krve je také možným způsobem přenosu infekce. Po proniknutí do organismu dochází k množení viru především v lymfatické tkáni. Deplece lymfocytů vyvolává u infikovaných zvířat imunosupresi a může docházet i k tvorbě neoplazií, např. lymfomů. V akutní fázi infekce se projevují nespecifické klinické příznaky jako je horečka, ulcerace v dutině ústní, stomatitidy, záněty spojivek nebo pyodermie. V dalších fázích může docházet k nechutenství, hubnutí, asymptomatickému nosičství viru a k postupnému rozvoji sekundárních infekcí. Mezi sekundární infekce řadíme parazitární i bakteriální onemocnění, která postihují horní i dolní cesty dýchací, kůži, močové cesty nebo i nervový systém a oči. Konečná stádia jsou typická ztrátami hmotnosti, anémií a leukopenií, infekcemi postihujícími současně více orgánů, poškozením mozkové kůry, postižením očí, kožními parazitózami a chronickými průjmy.

Felinní virová leukémie (FeLV)

Původcem FeLV je virus patřící do čeledi Retroviridae. Zdrojem infekce jsou již infikované kočky, k přenosu může docházet slinami, močí (např. potravou kontaminovanou močí), mateřským mlékem nebo pohlavním stykem. Virus se pomnožuje v těle hostitele, cílovými buňkami jsou především lymfocyty, buňky lymfoidní tkáně (např. mízní uzliny), kostní dřeň a střevo. Při infikování novorozených a velmi mladých koťat dochází k rychlému průběhu onemocnění a kotě brzy hyne. U dospělých koček je možné při včasném zahájení terapie úmrtí oddálit, onemocnění však zcela vyléčit nelze. Dochází k tvorbě nádorů lymfoidní tkáně a dalších orgánů, k narušení krvetvorby a k závažné imunodeficienci, k enteritidám, polyartritidám, k potratům nebo nervovým příznakům. Komplikace dalšími onemocněními může být při snížení imunity fatální.

Prevence onemocnění

Pokud se i přes všechna rizika rozhodne majitel svou kočku pouštět mimo domov, je potřeba zvážit vakcinaci zdravých koček proti těmto infekcím. U již infikovaných koček je nutná izolace od ostatních jedinců k zabránění dalšího přenosu na zdravé kočky. K dalším způsobům možné prevence patří i kastrace, tento způsob však není na 100% dostačující.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 82% (hlasů: 51)

Témata

Autor článku

31.8.2017

Zdroje

https://www.cliniciansbrief.com/article/feline-infectious-peritonitis

https://www.cliniciansbrief.com/article/feline-retrovirus-infection

SVOBODA, Miroslav. Nemoci psa a kočky. 2. vyd. Brno: Noviko, 2008-. ISBN 978-80-86542-18-8.

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Chovatel

Nosit želvu s sebou do práce a na výlet? Ano, nebo ne?

Poměrně často se můžete dočíst na různých diskuzních fórech či sociálních sítích o tom, jak někteří ,,chovatelé“ přímo doporučují nosit svého miláčka želvu s sebou do práce či na výlet z důvodu lepší adaptace a také poznání se navzájem. Jak to tedy je?

Odborník

Očkování psů: jaká jsou povinná a doporučená očkování?

Se štěňátkem, které jste si právě donesli z útulku nebo od chovatele, se starším psem nebo s vrhem štěňat, které se u vás doma narodily, zkrátka vás s pejskem čeká očkování u veterináře. Proč ale psa očkovat, proti čemu a jak často? Článek přináší přehledný souhrn očkování psů podle nejaktuálnějších doporučení Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA).

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?